Foto
06-03-2021 | Blog

De juiste pengreep aanleren

De juiste pengreep aanleren is net zo belangrijk als leren schrijven. Misschien zelfs wel belangrijker, want als je kind de pen niet goed vasthoudt heeft dit gevolgen voor de schrijfontwikkeling en het schrijfplezier.

 

De juiste pengreep

Als we het hebben over de juiste pengreep dan is dit een dynamische pengreep, waarbij de duim, wijsvinger en middelvinger de pen doelgericht bewegen en de pink en ringvinger voor stabiliteit zorgen. De pink en de ringvinger hou je bij de juiste pengreep gebogen in je handpalm. De ovaal die hierdoor gevormd worden, noemen we de ‘open webspace’

 

Open webspace

Dat ovaal noemen we dus de ‘open webspace’. Deze vorm is nodig om soepele vingerbewegingen te maken, waarbij de pen over de rand van het ovaal beweegt. Deze houding zorgt voor een net handschrift. Over het algemeen doet een kind dit met een driepuntsgreep, maar er zijn ook kinderen die de pen liever met vier vingers vasthouden.

 

Gesloten webspace

Er zijn ook kinderen die de pen vastklemmen tussen de duim en de wijsvinger. Hierdoor zijn geen vingerbewegingen mogelijk en het kind leert dus ook niet om te schrijven met de juiste pengreep. Zonder dynamische pengreep kan het kind sneller schrijfkramp krijgen, omdat hij schrijft vanuit de pols of de onderarm. Daarnaast heeft het kind geen zicht op de penpunt en zal dus of over zijn schrijfwerk gaan hangen of onderuitgezakt zitten om te kunnen zien wat hij of zij schrijft. Wat we ook zien is dat kinderen met een gesloten webspace de pen rechtop houdt, in plaats van ontspannen in het kommetje.

 

Eerste hulp bij leren schrijven

De kinderfysiotherapeuten van Kinderfysiotherapie TRIAS helpen kinderen bij het aanleren van de juiste penhouding. Dit kan met verschillende oefeningen, maar ook door het gebruiken van hulpmiddelen. Zo’n schrijfhulpmiddel helpt het kind bij het bewust gebruiken van de open webspace. Over het algemeen hebben kinderen de schrijfhulp maar korte tijd nodig. Na enkele maanden zal het kind de pen automatisch goed vasthouden.

 

De Handiwriter

Welk middel goed werkt verschilt per kind. We gebruiken in de praktijk onder andere de handiwriter, de Bollie Grip, de Crossover Grip. Deze drie hulpmiddelen hebben ieder een eigen aanpak. Zo helpt de Handigrip om de pen goed in de webspace te laten rusten. Door de pen te bevestigen in het polsbandje wordt automatisch de juiste pengreep aangenomen. De Handiwriter wordt ook veel gebruikt bij linkshandigen, om te voorkomen dat de hand verdraaid wordt. We noemen dit ook wel de ‘bokkenpoot’.

 

De Bollie Grip

Een ander handig hulpmiddel is de Bollie Grip. De Bollie Grip is een balletje van foam waar de pen ingeschoven wordt. Het kind heeft het balletje in de hand, waardoor de duim en wijsvinger vanzelf op de juiste manier tegenover elkaar komen en het kind de pen beter kan bewegen.

 

De Crossover Grip

Voor de kinderen die de duim om de pen heen slaan is de Crossover Grip een uitkomst. Door de opstaande rand van de grip, kunnen de duim en wijsvinger elkaar niet kruisen. De pen blijft op zijn plaats, doordat je de duim en de wijsvinger tegen de rand plaatst en het vleugeltje ze op hun plaats houdt. Hiermee ontstaat een mooie open driepuntsgreep, waarbij de duim en wijsvinger goed kunnen bewegen tijdens het schrijven.

 

Wacht niet te lang

Het aanleren van de juiste pengreep doen we het liefst zo jong mogelijk. Vanaf het moment dat kinderen beginnen met de kleuterschool, is goed om te leren hoe je een pen moet vasthouden, zodat het al van jongs af aan een gewoonte wordt. Het kind heeft hier baat bij op het moment dat het gaat leren schrijven. Het kind kan zich dan concentreren op het leren van de letters en de cijfers en hoeft niet ook nog eens te letten op het vasthouden van de pen.  




Terug naar nieuwsoverzicht